Overnattingsstad ved Austdalsvatnet

Dette herberget ligg aust for Austdalsvatnet. Legg merke til den vesle karakteristiske steinen eller varden oppå steinen. Dette trur eg var ein måte å merkja overnattingsstadene slik at dei skulle vera lette å finna att for steinalderjegerane og seinare jegerar. Dette er er truleg helleren som «Arkeologiske rapporter» frå UIB vert kalla lokalitet J6.

I rapport nr 3 skriv Mons Kvamme og Kjersti Randers: «J6 Austdalsvatn  6 1418 I ca.168/523 Heller Beliggenhet og beskrivelse: Helleren ligger ca. 300 m SØ for reg.nr. 1 «Hella», S for reg.nr. 3 «Høgaloftet» og noe høyere i terrenget enn denne. Steinblokk med overheng mot N, noe mur-rester ved åpningen. Inne i helleren bare mose og lav. Plass til en person.»

I rapport nr 10 skriv  Kjersti Randers om J6 sammen med fire andre lokalitetar: «Lokalitet J-4, J-5, J-6, J-7  og J-8  Foruten prøvestikk ble lokalitetene J-4 og J-5 testgravet med henblikk på bosettingsspor av forhistorisk karakter. Verken disse eller de andre tre ga funn overhodet. Deres fellestrekk er leier av reinslag og mose, rester av murte lé-vegger eed åpningen samt gjene en liten varde eller merkestein på toppen av blokken. De er alle små og trange. Med unntk av J-8, som kan romme et par personer, har de øvrige knapt plass for en. Det dreier seg utvilsomt om sporadiske ly- og overnattingssteder.»

 

 

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Google photo

Du kommenterer no med Google-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s


%d bloggarar likar dette: