Julegåve – bok til eies: Kurtby av Erlend L.

Erlend L har tidlegare gitt ut fleire barnebøker om Kurt. Eg har ikkje lese alle. Kurt blir grusom er filmatisert og skal visstnok vera bra.

Veit ikkje om eg nokosinne har ledd slik av ei bok. Ei bok som likevel har ein djupt, djupt alvorleg undertone. For meg går tankane automatisk til det eg skreiv om Syne Marta  på Veitastrondi i JSA 2008.

Kurt og familien hans kom på ferieturen, ved eit uhell, til å hamna i ei sekt i Kurtby (Knutby). Sekta manglar pastor, og Kurt blir utnemnd til ny. Kirsti Brud (Kristi Brud) har stor makt i sekta og dreg Kurt bort frå kona hans: Anne-Lise. Kirsti Brud trugar stadig Anne-Lise: Og pass deg så du ikke slår hodet dødelig hardt mot blandebatteriet slik pastorkoner bruker.

Høgdepunktet i boka er når Kurt får eit hardt slag mot hovudet og begynner å snakka nynorsk/dialekt(?) (Kan minna litt om Eggmysteriet i ein Donald-serie): Eg sa: Den som et blod skal rydjast ut. Og om nokon, anten han er fødd i landet eller han er innflyttar, har ete av eit dyr som er sjølvdaudt eller ihelrive, skal han vaska kleda sine og lauga seg; han er urein til kvelds. Då vert han rein att. Dersom han  ikkje vaskar kleda sine og laugar seg, fører han skuld over seg. (Kurt sin reaksjon på at dei har måtta ete kjøtdeig som har gått ut på dato – og fått diare.)

Anne-Lise og borna skal rydjast ut sidan dei ikkje  vil underkasta seg, og Kurt held fleire logande talar. Til slutt klarer dei likevel å rømma ved å kopla alkohol inn på drikkevatnet til innbyggjarane i Kurtby. Alle søv, og dei ber Kurt med seg. Men Anne-Lise må gi Kurt fleire slag i hovudet før han blir som før att.

Boka passar for alle vaksne som undrar seg over det som skjedde og skjer i Knutby og i andre ekstreme sekter. Om ho passar for born, får den enkelte vurdera. Modne born kan nok bli skremde, men born no til dags høyrer og ser no så mykje fælt atte.

Den beste boka til denne forfattaren er nok framleis, utan tvil, den raude boka med bilete av eit bankebrett utanpå. Trur neppe det går an for nokon å skriva ei bok som når opp til den…

Men Kurtby var ei vanvittig morsom bok om eit djupt alvorleg tema. Det er vel heller ikkje dårleg.

Advertisements

Ei tilbakemelding to “Julegåve – bok til eies: Kurtby av Erlend L.”

  1. eies Says:

    Men på ein måte så har eg ei kjensle av at temaet kunne ha vore utnytta meir og annleis. Kva med ein roman i sjangeren meir som Doppler eller Volvo Lastvagnar?

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut / Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer no med Google+-kontoen din. Logg ut / Endre )

Koplar til %s


%d bloggarar likar dette: